FORGOT YOUR DETAILS?

Οι σημαντικότερες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για του καθαριστές (φίλτρα) αέρα

 

Ένας καθαριστής αέρα είναι μια συσκευή με φίλτρα που μπορεί να εγκατασταθεί σε εσωτερικούς χώρους. Είναι ικανό να παγιδεύει διάφορους ρύπους που υπάρχουν στον αέρα, καθιστώντας τον καθαρότερο και υγιέστερο.

Οι καθαριστές αέρα διαφέρουν ως προς την αρχή λειτουργίας και αποδοτικότητας, τον αριθμό και τον τύπο των φίλτρων, τις πρόσθετες λειτουργίες.

Ποιους αφορά

Οι καθαριστές αέρα παγιδεύουν τα μικρότερα σωματίδια σκόνης ή βακτηρίων και εκτελούν πολλές άλλες λειτουργίες, ανάλογα με το μοντέλο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην εποχή μας όταν η καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει αποκτήσει παγκόσμια κλίμακα.

Με σωστή χρήση, οι καθαριστές αέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, σε ένα σπίτι ή σε άλλο εσωτερικό χώρο.

Η συσκευή καθαρισμού αέρα ενδείκνυται για σπίτι όπου υπάρχουν μικρά παιδιά, ζώα ή άτομα με αλλεργίες: ο καθαριστής μπορεί να παγιδεύσει σωματίδια νεκρού δέρματος, σκόνης, μαλλιού και γύρης. Επίσης ο καθαριστής αέρα θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από δυσάρεστες οσμές και από καπνό τσιγάρων.

Επιπλέον, οι καθαριστές αέρα μπορούν να εγκατασταθούν σε σχολεία, νηπιαγωγεία, γραφεία, γηροκομεία, ιατρεία ή κομμωτήρια.

Οι καθαριστές αέρα Casada Aerotronic είναι ικανοί να φιλτράρουν σωματίδια έως 0,001 μm, οπότε μπορούν όχι μόνο να παγιδεύσουν τα σωματίδια από παράγοντες που αναφέρθηκαν άνωθεν (σκόνη, σωματίδια δέρματος, γύρη κ.λπ.), αλλά και να παγιδευόσουν και να καταστρέψουν σωματίδια του κορωνοϊού (COVID-19).

Τι είδους καθαριστές αέρα υπάρχουν

Οι συσκευές καθαρισμού αέρα είναι δύο βασικών τύπων – στεγνού καθαρισμού και καθαριστής αέρα με βάση το νερό.

Η αρχή της λειτουργίας μιας συνήθης συσκευής είναι απλή: ενσωματωμένος ανεμιστήρας τραβάει αέρα και τον οδηγεί προς τα έξω μέσω ενός συστήματος φίλτρου. Μπορούν να είναι στεγνά ή με επιπλέον δυνατότητα υγρασίας (συνίσταται σε ατμόσφαιρα με ξερό αέρα).

 

Τι είδους φίλτρα υπάρχουν

Οι καθαριστές αέρα μπορούν να έχουν ένα φίλτρο ή, πολύ καλύτερα, συνδυασμό φίλτρων. Τα φίλτρα υπάρχουν διαφόρων τύπων.

Το προ-φίλτρο είναι ένα σφουγγάρι - πλέγμα που μπορεί εύκολα να καθαριστεί με φύσημα. Μπορεί να συγκρατήσει αρκετά μεγάλα σωματίδια σκόνης και ρύπων από 1 έως 5 micron σε μέγεθος, όπως χνούδι. Σημαντικό σε χώρους με αρκετά μεγάλη ρύπανση του αέρα.

Φίλτρο λεπτού καθαρισμού - ένα πλαίσιο με ένα κομμάτι ειδικού μικροπορώδους υλικού διπλωμένο σε μορφή ακορντεόν. Αυτή η διαμόρφωση αυξάνει την αποτελεσματική επιφάνεια εργασίας του φίλτρου και μπορεί να παγίδευση λεπτή σκόνη με σωματίδια από 0,1 έως 1 micron.

Το φίλτρο HEPA θα αντιμετωπίσει τα μικρότερα σωματίδια όπως γύρη, υπολείμματα νεκρού δέρματος και άλλα αλλεργιογόνα. Αυτό είναι το πιο απαραίτητο και χρήσιμο φίλτρο, αλλά χρειάζονται και άλλα φίλτρα όπως το προ-φιλτρο που είναι υπεύθυνο για το στάδιο καθαρισμού μεγαλύτερων σωματιδίων, αλλιώς θα αχρηστεύει σύντομα.

Το φίλτρο άνθρακα καθαρίζει τον αέρα και επιπλέον αποτρέπει το σχηματισμό επιβλαβών βακτηρίων. Τις περισσότερες φορές έρχεται σε συνδυασμό με το φίλτρο HEPA – που αποτελεί έναν βέλτιστο συνδυασμός.

Πλάσμα ή το ηλεκτροστατικό φίλτρο προσελκύει τη σκόνη. Λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν απαιτεί αντικατάσταση: αρκεί να ξεπλύνετε τη πλάκα που θα έχει τραβήξει τους ρύπους. Συμπληρώνει κατάλληλα τα υπόλοιπα φίλτρα, επειδή είναι λιγότερο αποτελεσματικό και δεν απομακρύνει όλους τους τύπους μόλυνσης.

Το φωτοκαταλυτικό φίλτρο είναι ικανό να εξαλείψει τα ακάρεα σκόνης, τα σπόρια μούχλας και μυκήτων. Οι καθαριστές αέρα με αυτό το σύστημα είναι εξοπλισμένοι με καταλύτη και υπεριώδη λάμπα, συχνά συμπληρώνονται με ιονιστή και φίλτρο άνθρακα.

Φίλτρο ULPA - τα πιο εξελιγμένο φίλτρο με την ίδια αρχή δράσης με το HEPA, αλλά πιο βελτιωμένο. Μπορεί να πιάσει σωματίδια με διάμετρο 0,1 micron και η απόδοση καθαρισμού είναι κοντά στο 100%.

Ποιες πρόσθετες λειτουργίες μπορεί να είναι χρήσιμες

Οι κατασκευαστές προσθέτουν στους καθαριστές αέρα πολλές επιπλέον λειτουργίες και χαρακτηριστικά για τη βελτίωση του μικροκλίματος. Είναι σημαντικό ώστε αυτές οι επιλογές να ρυθμίζονται και να μπορούν να απενεργοποιηθούν όταν είναι επιθυμητό.

Οι καθαριστές με λάμπες UV είναι κατάλληλοι για οικογένειες με παιδιά: τι κάνει? σκοτώνει παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι είναι άφθονοι στον αέρα.

Οι ιονιστές θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες: μπορούν να απομακρύνουν από τις μάζες του αέρα σχεδόν όλα τα αλλεργιογόνα που εγκαθίστανται στις επιφάνειες.

Οι καθαριστές αέρα-οζονιστές καταστρέφουν αποτελεσματικά τα μικρόβια λόγω των οξειδωτικών ιδιοτήτων του όζοντος. Πιστεύεται ότι η διαδικασία οζονισμού δεν είναι ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία, οπότε είναι καλύτερο να ενεργοποιήσετε μια τέτοια συσκευή όταν δεν υπάρχει κανένας στο χώρο αυτό.

Στους καθαριστές αέρα Casada Aerotronic είναι εγκατεστημένοι από 6 έως 7 φίλτρα, ανάλογα με το μοντέλο:

1. Κύριο φύλλο
2. Φίλτρο πλάσματος ή ηλεκτροστατικό.
3. Φίλτρο άνθρακα
4. Καθαριστές με λαμπτήρες UV
5. Ιονιστής διπλής ζώνης
6. Φωτοκαταλυτικό φίλτρο
7. Οζονιστής

Δεν πρέπει να κυνηγάτε πολλές πρόσθετες λειτουργίες εάν χρειάζεστε μόνο καθαρισμό αέρα: συνήθως τέτοια μοντέλα είναι πιο ακριβά και δεν είναι απολύτως λογικό να πληρώνετε υπερβολικά για κάτι που δεν θα χρησιμοποιήσετε.

Πώς να επιλέξετε έναν καθαριστή για διαφορετικούς χώρους

Εάν η συσκευή απαιτείται για παιδικό δωμάτιο ή υπνοδωμάτιο, είναι σημαντικό να έχετε χαμηλό επίπεδο θορύβου και ελάχιστη ένδειξη φωτός και ήχου, εάν σκοπεύετε να είναι ενεργεί η συσκευή ενώ κοιμάστε. Αυτές οι συσκευές περιλαμβάνουν φωτοκαταλυτικά καθαριστικά, καθώς και μοντέλα χωρίς ανεμιστήρα ή με τη λειτουργία απενεργοποίησης - νυχτερινή λειτουργία.

Όλοι οι καθαριστές αέρα Casada Aerotronic εκπέμπουν επίπεδο θορύβου 25 dB. Για σύγκριση: ένας θόρυβος με επίπεδο 25 dB εκπέμπεται από ένα άτομο που μιλάει με ψίθυρο σε απόσταση 3 μέτρων. Ένα μεσαίο οικιακό κλιματιστικό εκπέμπει ήχο σε επίπεδο των 21-32 dB.

Εάν απαιτείται καθαριστής αέρα για γραφείο, σχολεία ή νηπιαγωγεία, τότε η ισχύς, δηλαδή το ποσοστό παροχής καθαρού αέρα (CADR) και η συχνότητα συντήρησης της συσκευής, είναι σημαντικές.

Εάν χρειάζεστε έναν καθαριστή αέρα για περιστασιακές εφαρμογές, είναι καλύτερο να επιλέξετε μια συσκευή ξηρού τύπου: σε συσκευές με καθαρισμό αέρα με βάση το νερό και μοντέλα με υγραντήρες, το νερό γίνεται ξινό αν μείνει και δεν το αδειάσετε έγκαιρα.

Ο καθαριστής πρέπει να είναι αρκετά ισχυρός για να ανακυκλώνει τον αέρα μέσα στο χώρο δύο έως τρεις φορές εντός μίας ώρας. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η επιφάνεια του χώρου και το ύψος - η απόδοση της συσκευής εξαρτάται από αυτά. Για συνηθισμένες οικιακές συσκευές ανά ώρα, μπορεί να κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 180 έως 420 κυβικά μέτρα, αλλά μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερη. Αυτό το χαρακτηριστικό αναφέρεται συχνά ως ποσοστό παροχής καθαρού αέρα (CADR).

Τα ποσοστό παροχής καθαρού αέρα (CADR) του καθαριστή αέρα

Aerotronic-360 - 360 m3 (κυβικά μέτρα ανά ώρα)
Aerotronic-460 - 460 m3 (κυβικά μέτρα ανά ώρα)
Aerotronic-600 - 600 m3 (κυβικά μέτρα ανά ώρα)

Οι περισσότεροι καθαριστές αέρα ξηρού τύπου καθώς και με βάση το νερό - τύπου ζωνών είναι κατάλληλοι για χώρους που κυμαίνονται από 20 έως 50 τετραγωνικά μέτρα. Υπάρχουν επίσης πιο ισχυρά μοντέλα που καλύπτουν 70 έως 100 τ.μ. μ. Καθαριστικά με αυξημένη παραγωγικότητα μπορούν να μεταφερθούν από χώρο σε χώρο – μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικούς χώρους.

Οι καθαριστές αέρα Casada είναι κατάλληλοι για δωμάτια από 40 έως τ.μ.

Πρέπει να έχετε υπόψιν πόσο χρονικό διάστημα θα λειτουργεί η συσκευή την ημέρα. Εάν θα λειτουργεί όλη την ημέρα, είναι καλύτερο να αναζητήσετε συσκευές καθαρισμού αέρα με την καλύτερη δυνατή ενεργειακή απόδοση.

Ορθή χρήση της συσκευής

Οι συσκευές για τον καθαρισμό του αέρα διαφέρουν αναλόγως με τον χώρο εγκατάστασης: υπάρχουν μοντέλα επιδαπέδια, επιτοίχια και επιτραπέζια. Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, είναι σημαντικό να τοποθετήσετε την συσκευή ψηλά ώστε να μην είναι προσβάσιμο σε ένα μικρό παιδί.

Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το μέγεθος της συσκευής: πολλές επιδαπέδιες συσκευές πρέπει να εγκατασταθούν σε απόσταση 150-500 εκατοστά από τον τοίχο - μόνο αυτή η διάταξη θα τους κάνει να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Εάν δεν θα αλλάζετε τα φίλτρα σύμφωνα με τις οδηγίες, η συσκευή θα είναι λιγότερο αποτελεσματική στον καθαρισμό του αέρα και μπορεί ακόμη και να σταματήσει να λειτουργεί. Η φροντίδα του φίλτρου HEPA και άλλων στεγνών φίλτρων είναι εύκολη: καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα μια φορά το μήνα και τακτική αλλαγή - κάθε 6 ή 12 μήνες, ανάλογα με την ατμοσφαιρική ρύπανση στο χώρο. Τα φίλτρα πλάσματος μπορούν να πλυθούν κάτω από τρεχούμενο νερό.

Οι καθαριστές αέρα Casada Aerotronic είναι εξοπλισμένοι με επαναχρησιμοποιήσιμα, υψηλής απόδοσης φίλτρα ιατρικής ποιότητας.
Έχουμε απορρίψει επίτηδες τα πιο ακριβά φίλτρα HEPA που πρέπει να αγοράζονται κάθε 3-6 μήνες. Εξοικονομήστε χρήματα με ανθεκτικά επαναχρησιμοποιούμενα φίλτρα.

TOP